matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całkowanie
Małgosia:
Całkowanie przez podstawienie, gdzie robie błąd ∫x
2
2x dx u= x
2
du= 2x dx
x
3
∫(udu)=∫x
2
=
+ c
3
x
4
wolfram mi pokazuje, ze wynik to
+ c
2
16 sty 16:31
Jerzy:
x
2
= t 2xdx = d = 1/2∫tdt = 1/2t
2
= 1/2x
4
+ C
16 sty 16:40