okrąg
Fiszka:

w danym okręgu o środku O poprowadzono cięciwy MN i KL, które przecięły sie w punkcie A− wykaż
że trójkąty MLA i KAN sa podobne.
b)− wiedząc że /MN/= 30 , /MA/ : /AN/ = 3:2, /KA/ : /AL/=3:8 oblicz dł. KL
liczę na pomoc z czyjeś strony.... fajnie jakbym to miała opisane krok po kroku żebym
przeanalizowała sobie dokładnie
16 gru 23:13
Fiszka: mógłby ktoś na to spojrzeć? baaardzo proszę.... było już to na forum ale też nikt nic w nim nie
pomógł
16 gru 23:26
ANNA: pomogę
16 gru 23:31
Basia: Oj Eto; Eto !
16 gru 23:32
Bogdan:
Basiu −
ANNA to nie
Eta, to jeszcze do wczoraj
AROB
16 gru 23:36
Fiszka: Jaw każdym razie dziękuję ogromnie komukolwiek kto mi pomoże
16 gru 23:38
ANNA:

Trójkąty MLA i KAN są podobne, gdyż mają równe odpowiednie kąty. Mianowicie:
∡MAL = ∡KAN jako kąty wierzchołkowe,
∡LMN = ∡LKN jako kąty wpisane oparte na tym samym łuku LN,
∡MLK = ∡MNK " " " " " " " MK.
| | 3 | |
|
| IANI = 30 ⇒ IANI = 20 |
| | 2 | |
Z podobieństwa trójkątów układamy proporcję:
| | 3 | |
|
| IALI2 = 600 ⇒ IALI2 = 1600 ⇒ IALI = 40 |
| | 8 | |
| | 3 | | 11 | | 11 | |
Zatem: IKLI = IKAI + IALI = |
| IALI + IALI = |
| IALI = |
| * 40 = 55 |
| | 8 | | 8 | | 8 | |
16 gru 23:51
Fiszka: co do podpunktu b):
odpowiedź powinna wyjść 33 wedłg książki. czy to przez źle ułożoną proporcję czy inny powód? I
dlaczego zmieniłaś trochę mój rysunek? przepraszam że się czepiam,ale chciałabym wiedzieć jak
z tym wynikiem ma być...
17 gru 00:01
Basia:
Eta chyba pomyliła się czytając dane; dowód jest ok., a rysunek narysowała tak, żeby był
bardziej czytelny.
MN=30 nie MA (tu się Eta pomyliła)
MA = 32*AN
MA+AN=MN=30
32*AN+AN = 30
52*AN=30
AN = 30*25 = 12
MA = 32*12=18
dalej tak jak Eta napisała tylko inne liczby podstawiasz
17 gru 00:08
angel: Ok, dalej sobie poradzę. dzięki wielkie!
17 gru 00:10
ANNA: Dziękuję
Basiu za słuszną poprawkę.
17 gru 00:54