Q1 i Q3
Johny: Mam 15 liczb uporzadkowanych w kolejności, np.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Co będzie kwartylem pierwszym a co trzecim? 3.75 i 11,25? Nie rozumiem
16 sty 14:40
misiak:
1,2,3,II 4,II 5,6,7,II 8, II 9,10,11,II 12,II13,14 ,15
mediana: 8
kwartyl dolny(pierwszy) :4
kwartyl górny(trzeci : 12
16 sty 15:04
wmboczek: 15:4=3,75 Q1=3+0,75*(4−3)=3,75
15:4*3=11,25 Q3=11+0,25(12−11)=11,25
16 sty 17:39
Johny: ok tyle to ja wiedziałem... dajecie panowie sprzeczne wyniki
a jakiś pewnik?
16 sty 18:45
Johny: cos tam sie dowiedzialem i mi sie wydaje ze jest tak: dla q1 biorę element n/4 i zaokrąglam
liczbę do góry, q1 = 4, q3 =12
16 sty 19:00