logarytmy
Karolcia: | | 1 | | 1 | |
Liczby x, y, z są dodatnie i różne od 1 oraz log(x)√y= |
| i log(y)3√z= |
| |
| | 3 | | 4 | |
Oblicz log(z)
4√x
*Litery w nawiasach to podstawy logarytmy
x
1/3=y
1/2
y
1/4=z
1/3
nie wiem co z tym dalej zrobic
16 sty 14:14
ICSP: Podnieś drugie równanie do kwadratu.
16 sty 14:16
Karolcia: moze y{1/2}2=y1/4
czyli y1/2=z1/6
16 sty 14:17
Karolcia: i teraz x1/3=z1/6
16 sty 14:19
ICSP: skąd x = ...
i podstawiasz.
16 sty 14:19
Karolcia: no dobrze ale nie mam nadal x i z
jest tylko 3√x=6√z
16 sty 14:23
ICSP: x = z1/2
logz 4√x = logz 4√z1/2 = ...
16 sty 14:23
Karolcia: skad sie wzieło x=z1/2?
16 sty 14:24
Karolcia: przez podniesienie do potegi 3 tak?
16 sty 14:25
ICSP: podniosłem równość x1/3 = z1/6 obustronnie do potęgi 3.
16 sty 14:25
Jerzy:
| | 1 | |
masz obliczyć: |
| logzx i masz x = √z |
| | 4 | |
16 sty 14:27
16 sty 14:28
Karolcia: ale nie ma takiej odpowiedzi

Wiec gdzieś jest błąd
16 sty 14:31
ICSP: y
1/4 = z
1/3 ⇒ y
1/2 = z
2/3
16 sty 14:35
Karolcia: czyli x1/3=z2/3
x=z2
16 sty 14:38
Karolcia: | | 1 | |
czyli |
| log(z)z2=14*2=12 |
| | 4 | |
16 sty 14:41
Karolcia: dziękuje za pomoc
16 sty 14:48
Jack: cos mi to maturalne przypomina
16 sty 16:06
Karolcia: bo to jest maturalne xd
16 sty 16:47