l'Hospital
lethergo: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania z l'Hospitala: lim x−>e ln(x)−1/x−e. Robię to w ten
sposób: (lnx−1)'/(x−e)'= 1/x : 1−e. Później to sobie odwracam 1/x * 1/1−e i wychodzi 1/x−e. A
ma wyjść 1/x. Co robię źle
16 sty 13:57
Jerzy:
| | lnx − 1 | | | | 1 | | 1 | |
lim |
| = lim |
| = |
| = |
| |
| | x − e | | 1 | | x | | e | |
16 sty 14:09
lethergo: a mógłbyś mi wytłumaczyć czemu w mianowniku 1? Bo pochodze z x to 1 a pochodna z e to e
16 sty 14:14
lethergo: pochodna z x*
16 sty 14:17
Jerzy:
f(x) = x − e i f'(x) = x ( bo pochodna stałej to 0 )
16 sty 14:22
lethergo: myślałam, że e traktuje się jako e
1 i wtedy z wzoru na pochodną(e
x)'=e
x ale teraz już
rozumiem. dziękuję
16 sty 14:29