Pochodna a monotonicznosc funkcji
Berta: Hej

Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak zrobić to zadanie a dokładnie jak rozgryźć wartość
bezwzględną...
16 sty 13:31
52: |x+1|=0
Kiedy
x+1=0
x=−1
Na przedziały...
x<−1 x≥−1
16 sty 13:32
Jerzy:
1) dziedzina
2) rozwiązujesz w dwóch przedziałach:
| | x+1 | |
dla: x ≥ − 1 f(x) = |
| |
| | x2 − 9 | |
| | x +1 | |
dla: x < −1 f(x) = − |
| |
| | x2 −9 | |
16 sty 13:33
Berta: A nie licze pochodnej z fx ?
16 sty 13:44
Jerzy:
liczysz, tylko oddzielnie dla każdego przedziału
16 sty 13:46
Berta: | | x+1 | | x2+2x+9 | |
No spoko. To pochodna dla fx = |
| to |
| |
| | x2−9 | | (x2−9)2 | |
Ale delta wychodzi mniejsza od zera i nie wiem jak dalsj to liczyc
16 sty 13:50
52: Na pewno dobrze policzyłaś ?
16 sty 13:51
Berta: | | −x−1 | |
A dla fx = |
| pochodna jest taka sama jak dla tej pierwszej i delta tez mniejsza od |
| | x2−9 | |
zera. Czyli brak pierwiastkow a nie wiem jak dalej z tego wybrnąć ale pewnie gdzieś popełniłam
bład
16 sty 13:52
16 sty 13:54
Berta: | | x+1 | | −x−2x−9 | |
Dla fx = |
| pochodna to |
| |
| | x2−9 | | (x2−9)2 | |
16 sty 13:54
Berta: Bo to jest funkcja ciągła i chyba jak się nie mylę to o jej znaku decyduje licznik tak?
16 sty 14:02
Jerzy:
nie jest ciągła ... badasz znak pochodnej, tam gdzie jest dodatnia funkcja rośnie,
tam gdzie jest ujemna funkcja maleje
16 sty 14:12
Berta: 
ok ale mi wychodzi delta ujemna
16 sty 14:27
Jerzy:
i co z tego ? zauważ ,że mianownik jest zawsze dodatni, a licznik stale ..?
16 sty 14:31
Berta: Nie rozumiem
16 sty 14:46