Równanie
Nice: Pierwiastkiem równania 0,125*42x−8 = ( 0,25 √2 )−x jest liczba.....?
16 sty 12:56
Nice: Proszę chociaż o jakieś wskazówki
16 sty 13:14
Jerzy:
pozamieniaj wszystko na potęgi po podstawie 2 lub 4
16 sty 13:14
Nice: 24x−16 Hmm a jak zamienic pozostałe ?
16 sty 13:18
16 sty 13:20
Nice: 28x−19 = 22,5x tak ?
16 sty 13:23
Nice: A jak obliczyć pierwiastek równania ?
16 sty 13:25
Jerzy:
| | 2−2 | |
2−3*24x−16 = ( |
| )−x |
| | 21/2 | |
16 sty 13:27
Jerzy:
2a = 2b ⇔ a = b
16 sty 13:28
Nice: 8x−2,5x=19→ x=3,(45) Miało wyjść 12 i 2/3
16 sty 13:33
16 sty 13:35
Nice: Dlaczego tak ? Gdzie zrobiłam błąd ?
16 sty 13:37
Jerzy:
żle masz z prawej strony: P =(2
−3/2)
−x = 2
3/2x
16 sty 13:39
Nice: Zaraz, ale w liczniku ( w potegach ) jest −2, a w mianowniku 1/2, więc odejmuje od −2−1/2=−2,5
16 sty 13:42
Jerzy:
masz rację ...moja pomyłka
| | 5 | | 2 | |
4x − 19 = |
| ⇔ 8x − 38 = 5x ⇔ 3x = 38 ⇔ x = 12 |
| |
| | 2 | | 3 | |
16 sty 13:45
Nice: Wszystko się zgadza

Wiem, że to zadanie nie było trudne, ale nie mogłam ogarnąć tych potęg

Bardzo ci dziękuję za pomoc
16 sty 13:46