Prawdopodobieństwo, studia
Kulka: Proszę o sprawdzenie
Oblicz prawdopodobieństwo, że wśród 100 noworodków liczba chłopców jest większa od 55. Wiadomo,
że prawdopodobieństwo urodzenia chłopca = 0,52.
n=100
p=0,52
q=0,48
EX=m=np=52
σ
2=npq=24,96
| | 55−52 | | 3 | |
P(X>55) = 1 − P(X<55) = 1 − P( U < |
| ) = 1 − P ( U < |
| ) = 1 − F(0,6) = |
| | √24,96 | | 5 | |
0,2743
już nie jestem pewna czy dobry schemat zastosowałam i kiedy powinno się przybliżać innym
rozkładem niż Bernoulliego
16 sty 12:42
52: Hmmm...
Jak już to P(X>55)=1−P(X≤55)
I to nie będzie rozkład normalny ?
16 sty 13:26
Kulka: Ale znak nie zmieni wyniku, tylko o poprawność zapisu chodzi, tak?
yy no rozkład będzie N(52,√24,96) ?
sorki, chyba nie rozumiem : (
16 sty 14:33
52: Ja też nie, bo jeśli chodzi o zadania z CTG to robiłem tylko na rozkład normalny
16 sty 16:14
Kulka: heh : P
cóż, poprawność moich rozwiązań zweryfikuje kolokwium... ; |
52, a jakbyś rozwiązał to zadanie?
16 sty 22:14
52: Ok, zadanie jest rozwiązane poprawnie

Wg mnie

Nie ma znaczenia jak tu weżniemy rozkład czy normalny czy Bernouliego.
Jak dla mnie wszystko się zgadza
16 sty 23:32
Kulka: Oki, ufam Ci
17 sty 18:01