wyznaczyć kwantyl
Kulka: Jak obliczyć vel wyznaczyć kwantyl?
Mam dane X: N(2,2)
czyli EX=m=2 i σ=2
mam obliczyć kwantyl x0,6
kwantyl to liczba spełniająca warunek F(xp) = = p
ale nie mam pojęcia jak go wyznaczyć mając te dane... to znaczy w ogóle nie mam pojęcia jak to
obliczyć
p.s. trzeba było także wyznaczyć P( |X−EX| > 4 ), wyszło mi 0,52275, o ile to ma się przydać do
obliczenia kwnatyla
16 sty 12:29
Kulka:
16 sty 22:15
Qulka: x=2.5
16 sty 22:19
Qulka: P( |X−EX| > 4 ) = 0,0455
16 sty 22:22
17 sty 13:27
Qulka: tam masz moduł więc −4>x−2>4 i dlatego dwa razy więcej, bo z obu stron
17 sty 21:50
Kulka: ale ze mnie gapa, dziękuję
18 sty 08:20