Dziękuję !!!
Komarek życzliwy: Czy punkty A=(2,12), B=(−7,−1), C=(−10,−5) leżą na tej samej prostej
16 gru 22:46
Julek: y=ax+b
12=2a+b
−1=−7a+b
13=9a
Punkty te, nie należą na tej samej prostej!
16 gru 22:56
Basia:
policz |AB|, |AC| i |BC|
jeżeli |AB| = |AC|+|BC|
lub |AC| = |AB|+|BC|
lub |BC| = |AB|+|AC|
to leżą na jednej prostej
jeżeli żadna równość nie jest prawdziwa to nie leżą na jednej prostej
16 gru 22:56
Godzio:
trzeba najpierw policzyć dowolną prostą przechodzącą przez 2 punkty
ja wybrałem sobie B i C
wyznaczamy wzór na prostą przechodzącą przez punkt B i C
−5=−10a +b
−1=−7a +b −
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−4 = −3a
| | 4 | | 25 | |
wzór tej prostej to: y= |
| x + |
|
|
| | 3 | | 3 | |
żeby sprawdzić czy A należy do prostej podstawiam współrzędne A do wzoru
12=11 czyli punkt nie należy do prostej
16 gru 22:58
Bogdan:
Dobry wieczór.
Nie potrzeba wyznaczać równania prostej, wystarczy porównać wartości dwóch dowolnych
współczynników kierunkowych z trzech: a
AB, a
AC, a
BC.
a
AB ≠ a
BC, więc punkty A, B, C nie są współliniowe.
16 gru 23:12
ANNA: Dobry wieczór
ABBA i wszyscy pozostali.
16 gru 23:16
Bogdan:
ABBA jest w komplecie, pozdrawiam zespół
16 gru 23:27