matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz całki
Asia:
Hej, czy możecie mi pokazać jak zrobić zadanie tego typu?
2
5
Całka (5x
2
−6x+3−
+
)dx
x
x
2
16 sty 12:19
Jerzy:
rozbijasz na całki elementarne i korzystasz ze wzoru:
1
∫x
n
dx =
*x
n+1
, dla n ≠ −1
n+1
16 sty 12:21
Asia:
Wynik będzie:
x
3
x
5
−3x
2
+3x−2+5
+C
?
3
x
2
16 sty 15:31
Jerzy:
dwie ostatnie całki źle
2
∫
dx = 2*lnx + C
x
5
∫
dx= 5∫x
−2
dx = ?
x
2
16 sty 15:34
Asia:
−5x
−1
?
16 sty 15:38
Jerzy:
tak
16 sty 15:40
Asia:
Dziękuję ślicznie
16 sty 15:42