Ciąg geometryczny
Ola: Witam, zadanie z tekstem z ciągiem geometrycznym.
Długości krawędzi prostopadłościanu tworzą ciąg geometryczny. Oblicz długość przekątnej
prostopadłościanu, jeśli jego objętość jest równa 216m
2, a pole powierzchni bocznej wynosi
192m
2.
Proszę o szczegółowe rozwiązanie
16 sty 12:19
===:
Potrafisz sama
16 sty 12:32
===:
Znasz wzory na objętość i pole powierzchni bocznej
a potem zamiast a b i c podstaw a, aq, aq2
16 sty 12:35
Jerzy:
a,b,c − krawędzie a < b < c
b2 = ac
abc = 216 ⇔ b3 = 216 ⇒ b = 6
2(ac + bc) = 192 .... i licz dalej
16 sty 12:38