Oblicz pochodną
student : f(x)= −x√2−lnx
Oblicz pochodną
16 sty 09:04
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
f'(x) = −√2−lnx −x* |
| *(− |
| ) |
| | 2√2−lnx | | x | |
16 sty 12:03
student : i dalej ?
16 sty 12:18
student : też tak mam a wynik mi inaczej wychodzi
16 sty 12:18
Jerzy:
co dalej ? ... uporzadkuj
16 sty 12:22
student : no i zostaje mi po redukcji x
| | −√2−lnx | |
zostaje mi " |
| |
| | 2√2−lnx | |
16 sty 13:22
Jerzy:
niemożliwe
16 sty 13:23
student : ?
16 sty 13:38
Jerzy:
| | 1 | |
f'(x) = |
| − √2−lnx |
| | 2√2−lnx | |
..teraz możesz usuwać niewymierność i sprowadzać do wspólnego mianownika
16 sty 13:43