Proszę o pomoc
Komarek życzliwy: Znajdź równanie prostej równoległej do danej prostej i przechodzącej przez pkt. A
a) y=−4x+2, A=(−7,0)
b) y=1/3x−5, A=(−9,−2)
c) −3x+5y−1=0, A=(0,4)
d) 2x−3y+4=0, A=(2,−5)
16 gru 22:38
Godzio:
proste równoległe to proste których współczynnik "a" jest taki sam, mając A i a podstawiasz do
wzoru
zrobie a) a ty spróbuj resztę
a) y=−4x+ 2 A(−7,0 ) => a=−4
y=ax+b
0 = −4 * (−7) +b
0=28+b
b=−28
wzór prostej równoległej to: y=−4x −28
16 gru 22:41
Komarek życzliwy: Dzięki

16 gru 22:48