Indukcja matematyczna
Jordix: Udowodnij poprzez ind. mat., że 11n+2+122n+1 jest podzielne przez 133
15 sty 23:42
M:
27 maj 06:03
Mariusz:
11n+2+12*{2n+1} jest podzielne przez 133
Sprawdzamy teza zachodzi dla n = 0
n = 0
112+12 = 121+12 = 133
133|133
Zakładamy że teza zachodzi dla pewnego n = k ≥ 0
133 | 11k+2+12*{2k+1}
Sprawdzamy czy z założenia indukcyjnego wynika poprawność tezy dla następnika k
czyli dla k = 1
133 | 11k+1+2+12*{2(k+1)+1}
133 | 11*11k+2+122*122k+1
133| 11*11k+2 + 11*122k+1+(122−11)*122k+1
133|11*(11k+2 + 122k+1) + 133*122k+1
11k+2 + 122k+1 jest podzielne przez 133 z założenia indukcyjnego
więc 11*(11k+2 + 122k+1) jest podzielne przez 133 bo jest iloczynem liczby całkowitej i
liczby podzielnej przez 133
Natomiast 133*122k+1 jest podzielne przez 133 bo jest iloczynem liczby 133 i liczby
całkowitej
(a nawet naturalnej)
29 maj 10:25