kuba: W pewnej rasie psów prawdopodobieństwo urodzenia się szczenięcia, z ogonem,
którego kształt odbiega od wzorca rasy wynosi 6%. Z 555 szczeniąt urodzonych w
jednym roku, 25 miało nieprawidłowo zbudowany ogon. Czy udział tych szczeniąt w
populacji różni się istotnie od teoretycznego?
15 sty 23:37
Qulka: zależy jaki jest poziom istotności, ale typowo szkolny u
kr = 1,96
| | 0,045−0,06 | |
uemp = |
| •√555 = 1,70 |
| | √0,045•0,955 | |
nie ma podstaw do odrzucenia hipotezy o równości
czyli nie różni się
16 sty 00:01