ciąg geometryczny
Kasia: W ciągu geometrycznym mamy dane:a 12=1 oraz Q= −12
Wyraz a 9 jest równy:
Jak to wyliczyć ze wzoru?
15 sty 22:41
Jack: wyraz powstaja poprzez pomnozenie razy "q"
wiec
a3 = a2 * q = a1 * q2
więc
a12 = a9 * q3
15 sty 22:46
Jack: więc
Dalej sam
15 sty 22:47
Kasia: 1−{1{2}3
i....
15 sty 22:57
Jack: zapisuj ulamki poprzez duże U
15 sty 23:01
Jack: co ja pisze...
a9 = − 8
15 sty 23:02
Kasia: rozwiązaniem powinno być −8, a skąd wyżej te −4?
15 sty 23:06
Jack: a bo pozno juz i nawet ulamkow liczyc nie umiem...
poprawna odp. to −8...
15 sty 23:07
Kasia: dziękuję za pomoc
15 sty 23:16