Funkcja i inne
załamana faktem że nie zda mat: 1) f(x)=(m2−2)x+5 jest rosnąca. Wówczas parametr m może być równy.
2) prosta będąca wykresem funkcji liniowej f danej wzorem f(x)=x pierwiastek z 3/2 − 2
pierwiastki z 3
3) ciąg (an) dany jest wzorem an=n−3/n
4) wartość sumy 1+3/2+2+5/2+....+50 jest równa
15 sty 22:22
Mila:

Drugie i trzecie zadanie, brak poleceń.
1)
f(x)=(m
2−2)x+5
Funkcja liniowa jest rosnąca jeżeli wsp. kierunkowy prostej jest dodatni,
m
2−2>0⇔
(m−
√2)*(m+
√2)>0
m<−
√2 lub m>
√2
15 sty 22:56
Karolcia: A) rosnaca czyli wspolczynnik przy x większy od zera
m2−2>0
Obliczamy miejsca zerowe, rysujemy wykres i podajemy przedzial
m1=−√2
m2=√2
Z.wykresu mozna odczytac że m nalezy (−∞,−√2)∪(√2,+∞)
15 sty 22:58
Jerzy:
Nie dziwię, że jesteś załamana/any
15 sty 22:58
zzz: Zad 4
a1=1
an=50
r=1/2
| | a1+an | |
licz "n`ty" wyraz ciągu który równa się 50 i później z wzoru Sn= |
| *n |
| | 2 | |
15 sty 22:58
załamana faktem że nie zda mat: dzięki za pomoc i pocieszenie
16 sty 15:09