matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany
maja2002:
jak rozwiazac to równanie? 4(3x−5)(x
2
−3x) + 27x − 45 = 0 chcialam grupowaniem 12x
3
−36x
2
−20x
2
+60x+27x−45=0 ⇒ 12x
2
(x−3) −20x(x−3) + i dwa ostatnie nie pasuja, zrobilam wszystkie przyklady a w tym jakos nie widze jak go zrobic
15 sty 22:22
Eta:
4(3x−5)(x
2
−3x)+9(3x−5)=0 (3x−5)(4x
2
−12x+9)=0 (3x−5)(2x−3)
2
=0
5
3
x=
v x=
3
2
15 sty 22:29
Tadeusz:
4(3x−5)(x
2
−3)+9(3x−5)=0 (3x−5)[4(x
2
−3)+9]=0 (3x−5)(4x
2
−3)=0
15 sty 22:31
Eta:
Tadeusz
zjadłeś (x
2
−3
x
)
15 sty 22:33
Tadeusz:
....a ....tam jest (x
2
−3
x
)
15 sty 22:33
Eta:
15 sty 22:34