brak opisu bo nie wiem jak goopisać:D
joerfi: jak udowodnić wzór na ilość wszystkich dzielników danej liczby czyli np: mam liczbe 21*32*73
wiem że ilość dzielników to jest iloczyn (potęga +1)*(potęga2+1)*(itd) czyli w tym wypadku np:
2*3*4 jak to udowodnić
16 gru 22:18
Basia:
co rozumiesz przez zapis (potęga+1) itd. ?
21 nie jest potęgą i ma trzy dzielniki ≠1 (3,7,21)
32=25 i ma pięć dzielników ≠1 (2,4,8,16,32)
i o jaki wzór właściwie chodzi
16 gru 22:25
joerfi: mam tak: 21
1*32
2*7
3 tam coś mi potęg nie wpisało
16 gru 22:30
joerfi: czyli wzór wygląda tak: (1+1)*(2+1)(3+1) czyli mam potęge do której podnosze liczbe i ją
zwiększam o 1 i mnoże przez pozostałe potęgi też zwiększone o 1
16 gru 22:32
Basia:
to nie tak
popatrz:
liczba dzielników liczby 6 to 4 (1,2,3,6)
liczba dzielników liczby 36=62 to 9 (1,2,3,4,6,9,12,18,36)
liczba dzielników liczby 5 to 2 (1,5)
liczba dzielników liczby 25=52 to 3 (1,5,25)
jak to się ma do tego co piszesz ?
16 gru 22:43
Godzio: jemu chodziło chyba o to:
21|3
7|7
1
32|2
16|2
8|2
4|2
2|2
1
73|73
1
k1 = 31 k2=71 k3=25 k4=731
p1=1 p2=1 p3=5 p4=1
(p1+1)(p2+1)(p3+5)(p4+1) = 2*2*7*2=56
i teraz jak to wykazać że tak jest
16 gru 22:50
joerfi: no dokładnie identycznie

widac zależność liczba 5 to to samo co 5
1 tak

i 1+1 =2 czyli
dokłądnie liczba dzielników liczby 5 tak samo jest z 25=5
2 czyli z tego co napisałem to
potęga czyli 2+1=3 i toteż jest liczba dzielników liczby 25 tylko czy to jest uzasadnienie

bo do tego spostrzeżenia i rozpisania tak już doszedłem... tylko czy to jest ten dowód...

?
tego nie wiem
16 gru 22:50
Basia:
a już rozumiem; chodzi o potęgi liczb pierwszych; wtedy jest to prawda;
nad dowodem muszę chwilę pomyśleć
16 gru 23:08
Basia:
x − liczba pierwsza; ma 2 dzielniki 1 i x
x = x1 liczba dzielników = 1+1=2
x2 = x*x
ma dzielniki 1*1; 1*x; x*1; x*x czyli 1,x,x2 czyli 3 = 2+1
x3=x*x*x
ma dzielniki: 1*1*1,1*1*x,1*x*1,x*1*1, x*x*1, x*1*x, 1*x*x, x*x*x czyli 1,x,x2,x3 czyli 4=3+1
....................................
xn = x*x*....*x
ma dzielniki
1*1*....*1 (0 x i jedynki)
x*1*1...*1 (1 x i jedynki)
x*x*1*....*1 (2 x i jedynki)
......................
1*x*...*x (n−1 x i jedynka)
x*x*x*....*x (n x i jedynki)
czyli jest ich n+1
16 gru 23:17
Basia: jeszcze prościej
xn = x*x*.....*x
czyli jej dzielniki to:
1
x
x*x
x*x*x
....................
x*x....*x (n−1 razy)
x*x*....*x (n razy)
czyli jest ich n+1 (bo liczymy od 0 − same jedynki czyli 0 iksów)
16 gru 23:20
Bogdan:
joerfi nie rozróżnia pojęć: potęga, wykładnik potęgi.
Rozkład liczby złożonej c: c = p1k1 * p2k2 * p3k3 * ... * pnkn,
gdzie: p1, p2, p3, ... , pn to liczby pierwsze.
Np.: 1200 = 24 * 31 * 52, tu p1 = 2, p2 = 3, p3 = 5, k1 = 4, k2 = 1, k3 = 2.
Liczby k1, k2, k3, ... , kn to wykładniki, a nie potęgi.
Liczba dzielników liczby c jest równa (k1 + 1) * (k2 + 1) * (k3 + 1) * ... * (kn + 1)
Np. liczba dzielników liczby 1200 wynosi: (4 + 1) * (1 + 1) * (2 + 1) = 30.
16 gru 23:25