Wyznacz dziedzinę funkcji
Lo.: a) y=log(log(x−2))
b) y=log(2√x2−4−1)
c)y=log(3+x)+ √x−3
d)y= log(x−4) + √x+4
15 sty 21:09
Jack: a)
1) x−2 > 0
x>2
2) log (x−2) > 0
log (x−2) > log 1
x−2>1
x>2
Czyli lacznie...x>2
b)
2√x2−4−1 > 0
1
√x2−4 >
2
Najpierw sam pierwiastek....zeby byl z czegos pieriwastek to musi to byc liczba nieujemna
x2 − 4 ≥ 0
(x−2)(x+2)≥0
x ∊ (−∞;−2> U <2;∞)
teraz podnosimy rownanie do kwadratu...
1
x2−4>
4
rozwiaz to...i potem reszta analogicznie
15 sty 21:32
Mila:
a) x−2>0 i log(x−2)>0
x>2 i log(x−2)>log1
x>2 i x>3⇔
x>3
D=(3,∞)
15 sty 22:39
Jack: prawda...
2 + 1 ≠2
powinno byc 3;∞ jak Mila napisala