Rozwiąż układ równań metodą podstawiania
sebapeja: x+3y=3
2x−3y=15
15 sty 20:19
Jack: to podstaw ; D
pierwsze rownanie
x+ 3y = 3
więc
x = 3 − 3y
i podstaw do drugiego
czyli
2x −3y = 15
2*(3−3y) − 3y = 15
rozwiaz...
15 sty 20:21
sebapeja: 2x−3y=3
6−6y=15
2x−3y=15
6y−3y=15−6
2x−3y=15
9y=9
y=1
x=0
czy to jest zrobione dobrze? Liczę 2 raz i nie zgadza się z odpowiedziami w podr.
15 sty 20:28
Jack: skad masz
2x−3y = 3 skoro masz w ukladzie 2x−3y = 15 ...
i skad nagle 6−6y = 15
co tu sie stalo wgl ..nie zgadza sie xd
15 sty 20:29
Jack: 2x − 15 = 3 − x
3x = 18
x=6
y = −1
15 sty 20:30
15 sty 20:33