matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
potęgi
kaczorek:
dla liczb a=2
√
2
i b=
√
2−
√
2
wyrażenie a/b
2
wynosi?
15 sty 19:34
Karolcia:
2
√
2
/2−
√
2
2
√
2
*(2+
√
2
)/(2−
√
2
)(2+
√
2
)
15 sty 22:22
Eta:
a
2
√
2
2+
√
2
4
√
2
+4
4(
√
2
+1)
=
*
=
=
=2(
√
2
+1)
b
2
2−
√
2
2+
√
2
2
2
15 sty 22:26
Mila:
a=2
√
2
b=
√
2−
√
2
a
2
√
2
=
=
b
2
(
√
2−
√
2
)
2
2
√
2
=
można usunąć niewymierność, jeżeli jest polecenie, albo zostawić jesli nie
2−
√
2
ma. Usuwam niewymierność z mianownika:
2
√
2
2+
√
2
*
=
2−
√
2
2+
√
2
2
√
2
*2+2
√
2
*
√
2
=
=
4−2
4
√
2
+4
=
=2
√
2
+2
2
15 sty 22:33
Eta:
To zadanie zamknięte ...... odp: D) 2(
√
2
+1)
15 sty 22:35