Długość dłuższego boku
GIGANT: W równoległoboku dluższa przekątna ma długość 7 cm, kąt rozwarty wynosi 120*. kąt między
dłuższym ramieniem równoległoboku, a jego przekątną ma miare 15*. Oblicz długość dłuższego
boku.
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak zabierać się za tego typu zadania? Widziałem analogiczne
zadania, często korzysta się z twierdzenia cosinusów. Tutaj nie widzę jak można go
zastosować... Gdybym miał np. informację, że krótszy bok tego równoległoboku jest o połowę
krótszy od dłuższego to bym zapisał to :
72 = x2 + (12)2 + 2 * x * x2 * cos 120*
i dalej sprawa byłaby jasna, ale takiej informacji nie mam i nie wiem co zrobić... kompletnie
nie mam pomysłu, help!
15 sty 19:08
GIGANT: Tam oczywiście zamiast 12 powinno być x2 ...
15 sty 19:09
Jack:

rysunek najwazniejsz...
twierdzenie sinusow...
15 sty 19:18
Jack:
sin 15 = sin(45−30)
w tablicach masz wzor na sin(alfa − beta)
albo z
cos (90 − alfa) = sin alfa, wiec cos 75 = sin 15
cos 2alfa = cos
2 alfa − sin
2alfa = 2cos
2alfa − 1
cos 150 = 2cos
2 75 − 1
| | √3 | |
cos 150 = cos (180−30) = − cos 30 = − |
| |
| | 2 | |
podziel przez 2 i pierwiastek...bierzesz tylko dodatni bo cos 75 jest dodatni
15 sty 19:24
Jack: aczkolwiek chyba duzo latwiej bedzie sin 45−30
bo nwm czy czegos w tym drugim nie skopalem...latwiej sie tam pomylic
15 sty 19:26
Jack: ano jak mowilem, tam w liczniku powinno byc + 2a nie +1...dlatego polecam pierwsz sposob : D
15 sty 19:28
5-latek: Albo wzor polowkowy
15 sty 19:31
Jack: Małolatku
a jakies wyprowadzenie ? : D Byloby mile widziane, bo tak po prostu jest se wzor i o, to
wolalbym wiedziec skad jest
15 sty 19:32
5-latek: Pozniej to zrobie
Teraz musze zagladnac do zony i wyjść z psem . Zapisze sobie na kartce gigant i wyprowadzenie
wzoru .
15 sty 19:35
Jack: dobra juz czaje, nie bylo pytania...to jest po prostu cos 2alfa zamienione

Dbaj o nia , dbaj poki mozesz
15 sty 19:36
GIGANT: Ehh no tak. Jak nie twierdzenie cosinusów, to może twierdzenie sinusów. Wystarczyło troche
pokombinować. Dzięki wielkie

Najgorzej jest załapać o co chodzi, później to już z górki

Jeszcze raz dzięki Jack i 5−latek.
15 sty 19:41
Jack: jak cos to tam obliczysz "krotszy bok" i wtedy twierdzenie cosinusow na ten najdluzszy...
ewentualnie odrazu nadluzszy z twierdzenia sinusow tylko wtedy masz kąt 105 stopni chyba...ale
tak samo sie da ; )
15 sty 19:56
Eta:

Na poziomie gimnazjum ( bez trygonometrii i bez wzoru sinusów)

b>0 , a>0
| | 1 | |
P(ABCD)= 2* |
| *b√2*7= 7b√2 i P(ABCD)= b√3*2a |
| | 2 | |
| | 7√6 | |
to: 2ab√3= 7b√2 /: b ⇒ 2a√3=7√2 /*√3 ⇒ 2a*3=7√6 ⇒ 2a= |
| |
| | 3 | |
15 sty 22:12