Naczynie, graniastosłupy
Monday: Naczynie o pojemności 6l ma kształt graniastosłupa którego podstawą jest trójkąt równoboczny.
Stosunek wysokości naczynia do długości krawędzi podstawy wynosi ∫3 : 1. Jaką wysokość ma
naczynie ?
16 gru 22:00
Basia:
6l = 6 dm
3
a − krawędź podstawy
H − wysokość
Ha =
31
H = 3a
| | a2√3 | | 3a3√3 | |
V = Pp*H = |
| *3a = |
| |
| | 4 | | 4 | |
3a
3√3 = 24 /:3
√3
| | 8 | | 3√8 | | 2 | |
a = 3√ |
| = |
| = |
| |
| | 31/2 | | (31/2)1/3 | | 31/6 | |
| | 6 | | 3*2 | |
H = |
| = |
| = 2*356 = 26√35 = 26√243 |
| | 316 | | 316 | |
16 gru 22:19
Basia: wynik jest oczywiście w decymetrach
16 gru 22:19