funkcja
kaczorek: Wykres funckcji kwadratowej f(x) = −(x+1)2 +5 przekształcono symetrycznie względem osi Oy i
otrzymano wykres funcji g. Jakie jest równanie prostej, która jest osią symetrii wykresu
funkcji g?
15 sty 18:10
Eta:

Oś symetrii f(x): x= p= −1
oś symetrii g(x) : x= −(−p)= 1
15 sty 18:16
Jack:
f(−x) = g(x) = −(−x+1)2 + 5 = −(x2 − 2x+1) + 5 = −x2 +2x + 4
15 sty 18:20
Jack: obliczamy wierzcholek
równanie prostej : y = 1
15 sty 18:21
Jack: x = 1*
przepraszam bardzo
15 sty 18:21
Eta:
@
Jacka
czy z postaci kanonicznej : f(x)= −(x+1)
2+5 nie widzisz ,że x
w= p= −1
15 sty 18:28
Jack: no widze, ale g(x) szukalem a nie p(x)...
a z postaci −x+1 juz nie widze

D
15 sty 18:28
Eta:
15 sty 18:29
Jack: dobra no, wiadomo ze zawsze istnieje pisiont sposobw na rozwiazanie zadania...kazdy liczy tym
czym mu latwiej ... ;x
apropo, nie masz jakiegos fajne zadanka np. z pochodnymi ekstrema itd? ewentualnie
trygonometrie? : D
15 sty 18:30