całki nieoznaczone
madzik: Oblicz całke:
| | dx | | dx | | dx | | 1 | |
∫ |
| =∫ |
| = ∫ |
| = |
| * |
| | sin2x+2cos2x | | 1−cos2x+2cos2x | | 1+cos2x | | cosx | |
Czy można to tak rozwiązać?
15 sty 17:56
Mila:
Stosujesz podstawienie:
| | dt | | 1 | |
[tgx=t, x=arctgt, dx= |
| , cos2x= |
| ] |
| | t2+1 | | t2+1 | |
Spróbuj dalej sama.
15 sty 18:06
madzik: Tak zrobię, dziękuję

Czyli mój sposób jest całkowicie zły?
15 sty 18:09
madzik: ponawiam pytanie
15 sty 20:04
ICSP: | | 1 | | 1 | | x | |
∫ |
| dx ≠ |
| * arctg( |
| ) + C  |
| | 1 + cos2x | | cosx | | cosx | |
Nawet nie mam pojecia jakim cudem Ci wyszedł taki wynik.
15 sty 20:07
Mila:
Nie wiem jak otrzymałaś ten wynik, jest nieprawidłowy.
15 sty 20:09
ICSP: ja się domyślam tylko
15 sty 20:10
madzik: ze wzoru:
| | dx | | 1 | | x | |
∫ |
| = |
| arctg |
| +C |
| | a2+x2 | | a | | a | |
15 sty 20:12