dowod
heeey: Wykaz ze jezeli 3 rozne liczby a b c tworza w podanej kolejnosci ciag geometryczny i liczby 2a
, 4b i 8c w podanej kolejnosci rowniez tworza ciag geometryczny to b=3c i a=9c
15 sty 17:28
Eta:
a,b,c −− różne a,b,c≠0
a,b,c −−− tworzą ciąg geometryczny ⇒ b2=a*c
2a, 4b,8c −−− tworzą ciąg geometryczny ⇒ (4b)2=2a*8c ⇒ 24b=2a+3c ⇒ 4b=a+3c
to a= 4b−3c
b2−(4b−c)*c=0 ⇒ b2=4cb−c2=0 ⇔( b−3c)(b−c)=0 ⇒
b=3c lub b=c −−−nie spełnia warunków zadania
b=3c to a= 4b−3c= 12c−3c= 9c
b=3c , a=9c
c.n.w
15 sty 18:26