Rozłóż na czynniki wyrażenie, a następnie rozwiąż równanie z tego wyrażenia
Adrian : Rozłóż na czynniki wyrażenie (x2+x−2)2−(x+4)2
15 sty 16:23
Janek191:
Wzór : a2 − b2 = (a − b)*(a + b)
15 sty 16:25
Adrian : (x2−1)2−(x2+8x+16)
I utknąłem..
15 sty 16:31
PW: A po co wykonałeś potęgowanie w drugim składniku?
15 sty 16:33
Janek191:
... = ( x2 + x − 2 − x − 4)*( x2 + x − 2 + x + 4) = (x2 − 6)*( x2 + 2 x + 2) =
= ( x − √6)*( x + √6)*( x* 2 + 2 x + 2)
15 sty 16:34
PW: Zresztą ten pierwszy też przekształciłeś niepotrzebnie (i niepoprawnie).
15 sty 16:34
Janek191:
Tam na końcu jest pomyłka

Oczywiście powinno być
.... = ( x −
√6)*( x +
√6)*( x
2 + 2 x + 2)
15 sty 17:28