oblicz granicę
POMOCY !: | lim | | ln(1+4x) | |
| |
| |
| x→∞ | | ln(1+3x) | |
15 sty 16:00
Kacper:
Granica typu?
15 sty 16:06
POMOCY !: typ ?
15 sty 16:08
Janek191:
15 sty 16:13
Janek191:
Reguła de l ' Hospitala
15 sty 16:17
POMOCY !: = 1/1+4
x *4
x ln4/ 1/1+3
x *3
x ln3

15 sty 16:21
Janek191:
x→
∞
| | 4x*ln 4 | | 1 + 3x | |
= lim |
| * |
| = |
| | 1 + 4x | | 3x*ln 3 | |
x→
∞
| | 4x*ln 4 + 12x*ln 4 | |
= lim |
| = ( dzielimy licznik i mianownik |
| | 3x*ln 3 + 12x*ln 3 | |
przez 12
x )
x→
∞
x→
∞
15 sty 16:51
POMOCY !: Dziękuję bardzo
15 sty 17:02