ciagi
xxxy: Wyznacz wszystkie wartosci k dla ktorych liczby k+1, 3−k, 4k−6 sa odpowiednio drugim, piatym i
osmym wyrazem pewnego ciagu geometrycznego/
15 sty 15:04
15 sty 15:36
Jerzy:
to nie są trzy kolejne wyrazy
15 sty 15:41
Tadeusz:
ale a2 a5 a8
a5/a2=a1q4/a1q=q3
a8/a5=a1q7/a1q4=q3
15 sty 15:58
xxxy: Dziękuję
15 sty 17:19
Bogdan:
W ciągu geometrycznym (an) zachodzi:
an2 = an−k * an + k, o ile an−k i an+k istnieją
np.: a52 = a2 * a8
15 sty 17:29
Tadeusz:
15 sty 18:16
Jack: a
5 2 = a
2 * a
8?
a to nie przypadkiem
a
52 = a
4 * a
6 ?
15 sty 18:24
Jack: dobra wyjdzie to samo, nie bylo pytania : D
15 sty 18:26