monotoniczność
Kriss: Pomożecie nauczyć się na koło ?

wyznaczyć przedziały monotoniczności funkcji :
1. y=2x − x
2
2. y= x / (1+ X
2)
3. Y=x√(2−x
2)
4. y= e
bx
5. y= cosx − x
6. y= x
2 − ln(2−x
2)
7. y= x|x|
16 gru 21:55
Basia:
spróbuj może trochę sam;
zacznij od (1)
− określ dziedzinę
− policz pochodną
podaj wynik
16 gru 22:28
Kriss: kompletnie nie mam pojęcia jak to zrobić.
16 gru 23:16
Basia: na pamięć się tego nie nauczysz; każda funkcja jest inna;
musisz się nauczyć przede wszystkim określać dziedzinę o liczyć pochodne;
co Ci da rozwiązanie tych zadań ?
na kolokwium będą inne, i co wtedy ?
16 gru 23:23
Kriss: będą dokładnie te
16 gru 23:43
Basia: No to pała dla prowadzącego ćwiczenia.
A co Ty w ogóle z tego umiesz ?
17 gru 00:21
Basia:
f(x) = 2x−x2
D=R
f'(x) = 2−2x
f'(x)<0 ⇔ 2−2x<0 ⇔ 2x>2 ⇔ x>1
f'(x)>0 ⇔ 2−2x>0 ⇔ 2x<2 ⇔ x<1
x∊(−∞;1) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f(x) rośnie
x∊(1;+∞) ⇒ f'(x)<0 ⇒ f(x) maleje
17 gru 00:23
Basia:
D=R
| | 1*(1+x2)−2x*x | |
f'(x) = |
| |
| | (1+x2)2 | |
| | 1+x2−2x2 | | 1−x2 | |
f'(x) = |
| = |
| |
| | (1+x2)2 | | (1+x2)2 | |
(1+x
2)
2 >0 dla każdego x∊R
czyli znak pochodnej zależy tylko od licznika
1−x
2=(1−x)(1+x) >0 ⇔ x∊(−1;1)
1−x
2=(1−x)(1+x)<0 ⇔ x∊(−
∞;−1)∪(1;+
∞)
x∊(−
∞;−1) ⇒ f'(x)<0 ⇒ f(x) maleje
x∊(−1;1) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f(x) rośnie
x∊(1;+
∞) ⇒ f'(x)<0 ⇒ f(x) maleje
17 gru 00:30
Basia:
f(x) = x
√2−x2
2−x
2≥0
(
√2−x)(
√2+x)≥0
x∊<−√2;√2>
| | 1 | |
f'(x) = 1*√2−x2 + |
| *(−2x)*x = |
| | 2√2−x2 | |
√2−x2>0
czyli znak pochodnej zależy tylko od wyrażenia 1−x
2
1−x
2=(1−x)(1+x) >0 ⇔ x∊(−1;1)
1−x
2=(1−x)(1+x)<0 ⇔ x∊(−
∞;−1)∪(1;+
∞)
ponieważ dziedziną funkcji jest przedział
x∊<−√2;√2>
a dziedziną pochodnej przedział
x∊(−√2;√2)
x∊(−
√2;−1) ⇒ f'(x)<0 ⇒ f(x) maleje
x∊(−1;1) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f(x) rośnie
x∊(1;
√2) ⇒ f'(x)<0 ⇒ f(x) maleje
17 gru 00:39
Basia:
f(x) = ebx
D=R
f'(x) = b*ebx
ebx>0 dla każdego x∊R
znak pochodnej zależy od b
dla b<0 f'(x) jest stale ujemna i f(x) jest stale malejąca
dla b=0 f(x) = e0 = 1 jest funkcją stałą
dla b>0 f'(x) jest stale dodatnia i f(x) jest stale rosnąca
17 gru 00:42
Basia:
f(x) = cosx − x
D = R
f'(x) = −sinx−1
−sinx−1>0 ⇔ sinx+1<0 ⇔ sinx<−1 niemożlowe
−sinx−1<0 ⇔ sinx+1>0 ⇔ sinx > −1 ⇔ sinx≠−1
sinx=−1 ⇔ x=3π2+2kπ
finkcja f(x) jest rosnąca w każdym przedziale postaci:
( 2(k−1)π+3π2 ; 2kπ+3π2 )
(w każdym oddzielnie; w całej dziedzinie nie jest rosnąca)
17 gru 00:46
Basia:
f(x) = x
2−ln(2−x
2)
2−x
2>0
(
√2−x)(
√2+x)>0
[N[x∊(−
√2 ;
√2)
| | 1 | | 2x | |
f'(x) = 2x − |
| *(−2x) = 2x+ |
| = |
| | 2−x2 | | 2−x2 | |
f'(x) <0 ⇔ 2x<0 ⇔ x<0
f'(x)>0 ⇔ 2x>0 ⇔ x>0
x∊(−
√2;0) ⇒ f'(x)<0 ⇒ f(x) maleje
x∊(0;
√2) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f(x) rośnie
17 gru 00:52
Basia:
f(x) = x*|x|
D=R
dla x<0 f(x) = x*(−x) = −x2
dla x≥0 f(x) = x*x=x2
dla x<0 f'(x)=−2x>0
dla x≥0 f'(x)=2x>0 dla x>0
funkcja jest stale rosnąca; w punkcie x0=0 ma tylko punkt przegięcia
17 gru 00:55