Odległość punktu od prostej w przestrzeni.
axxa: Odległość punktu od prostej w przestrzeni.
P (2,−5,1)
l: x=t ; y=1−2t ; z=−3+2t
15 sty 14:33
Jerzy:
1) płaszczyzna prostopadła do prostej i przechodząca przez punkt P
2) punkt wspólny płaszczyzny i prostej (Q)
3) odległość punktów P i Q
15 sty 14:39
axxa: (x−2)−2(y+5)+2(z−1)=0
x−2y+2z−14=0
t−2(1−2t)+2(−3+2t)−14=0
9t=22
| | 4 | | 8 | | 8 | |
Wektor PQ = ( |
| ; 2 |
| ; |
| ) |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
| | 4 | | 8 | | 8 | | 2√21 | |
d=|PQ|= √( |
| 2 + (2 |
| )2 + |
| 2) = |
| |
| | 9 | | 9 | | 9 | | 3 | |
Dobrze? Bo coś dziwny wynik wyszedł.
15 sty 15:09
Jerzy:
dla sprawdzenuia zastosuj drugą metodę:
1) na prostej wybierz dowolny punkt A
2) znajdź wektorAP
→
3) wzór na odległośc punkty P od prostej:
| | IAP→ x v→I | |
d = |
| , gdzie: v→ to wektor kierunkowy prostej |
| | IvI | |
15 sty 15:16
axxa: A(0,1,−3) P(2,−5,1)
AP
→=[2,−6,4]
V
→=[1,−2,2]
APxV=[4,0,2]
|APxV|=
√20
|V|=3
| | 2√21 | |
Z jakiegoś powodu jak w APxV=[4,0,2] 0 zamienie na 8 to wychodzi to |
| |
| | 3 | |
15 sty 15:34
axxa: Punkt A wziąłem z równania parametrycznego prostej.
P.S jak wybrać DOWOLNY taki punkt, gdy mam równianie parametryczne albo np. krawędziowe?
15 sty 15:37
Jerzy:
AP→xv→ = [−4,0,2]
15 sty 15:38
Jerzy:
tak jak wybrałeś, albo przyjmij dowolną wartość patametru t
15 sty 15:40
axxa: Tak wiem. Źle przepisałem. Jednak to nic nie zmienia.
15 sty 15:41
Jerzy:
Gdzieś musisz mieć drobny bład w obliczeniach .. wyniki są bardzo zbliżone
15 sty 15:52
axxa: Dobra znalazłem już błąd w pierwszym sposobie.

Dzięki za pomoc Jerzy.
15 sty 15:52