Witam mam problem z obliczeniem pochodnej z fukcji:
Margo:

Witam mam problem z obliczeniem pochodnej z fukcji:
y=7ln5x/4e
3x−4/x
3
Proszę o pomoc
15 sty 14:29
Jerzy:
zrobimy to po kawałku
ile wynosi pochodna licznika ?
ile z:4e
3x ?
15 sty 14:33
Margo: Na początku zastosowałem wzór f(x)/g(x)=f`(x)xg(x)... ale się pogubiłem.
licznik: 7`x(ln5x)+7x(ln5x)`=0x(ln5x)+7x(1/5x)x5=35/5x
4e3x=(wzór na mnożenie)12e3x<−−do potęgi 3x
−4/x3=12x2/x9 lub 4/x9
15 sty 14:42
Jerzy:
bzdury ... licz to, co Ci podałem
15 sty 14:45
Jerzy:
no nie najgorzej...
(4e
3x)' = 12e
3x
teraz podsatwiaj do wzoru na pochodną ilorazu
15 sty 14:50
Margo: 1)7/5x
2)4e3X<−− 3x do potęgi
3)4/x9
15 sty 14:50
Margo: otrzymałem taki wynik −2188e3x−2112/x4
niezupełnie rozumiem przekształcenia (4/x3)`=−12/x4
15 sty 15:06
Jerzy:
| | 4 | | 0*x3 − 4*3x2 | | 12 | |
to pochodna ilorazu: ( |
| )' = |
| = − |
| |
| | x3 | | x6 | | x4 | |
15 sty 15:08