c
kasieńka: suma trzech liczb tworzących ciąg arytmetyczny równa się 15.Jeżeli do tych liczb dodac
odpowiednio 1,4,19 to otrzymane sumy utworzą ciąg geometryczny. Wyznacz te liczby.
16 gru 21:51
Eta:
a, b, c −−− szukane liczby
a+b+c= 15
a,b,c −−− tworzą ciag arytm => 2b = a +c
a+1, b+4, c+19 −−− tworzą c. geom. => ( b+4)2 = ( a+1)(c+19)
należy rozwiązać układ tych trzech równań
podpowiem:
podstawiasz za 2b = a+c do pierwszego równania, otrzymasz:
2b+b = 15 => 3b= 15 => b=5
teraz już tylko rozwiąż układ:
a+c = 10 => a= 10 −c
i (a+1)(c+19)= 81
i podaj a i c
17 gru 00:17
ANNA: Eta, to dokładaj tego drewna do kominka, żebyś nie zamarzła. U mnie tylko −6
0.
Dobranoc

!
17 gru 01:36