Szereg
Adiii: ∑n(√2/2)n oblicz sumę takiego szeregu (n−>nieskończoność) . nie do końca wiem jak to zrobić.
Teraz robię to tak
Niech a=√2/2
nan=(a+a2+...+an})+(a+a2+..+an−1)+...+(a+a2)+a
i teraz nie wiem jak to zsumować. mam niby pogrupowane to na ciągi geometryczne malejące gdzie
każdy następny ma jeden wyraz mniej.
15 sty 12:43
ICSP: zapisz to porządnie. Chodzi mi o granice sumowania.
15 sty 13:15
henrys: ∑=a+2a
2+3a
3+4a
4+...=
=(a+a
2+a
3+a
4..)+(a
2+a
3+a
4+a
5+...)+(a
3+a
4+a
5+..)+(a
4+a
5+a
6+...)+..=
| | a | | a2 | | a+a2+a3+.. | | a | |
= |
| + |
| +...= |
| = |
| |
| | 1−a | | 1−a | | 1−a | | (1−a)2 | |
chyba jakoś tak
15 sty 13:31
henrys: ja to zinterpretowałem jako zwykłą sumę od n=1 do ∞, ale nie wiem do końca o co mu chodzi
15 sty 14:13
Adiii: O to mi chodziło henrys, dzięki.
15 sty 14:44