Ekstrema
stódętpolskiego: Witam,
Mam problem z wyznaczeniem monotoniczności i ekstremów jednej funkcji, tj. f(x) = ln(1−x2).
Czy mógłby ktoś to rozwiązać?
15 sty 12:17
Jerzy:
zacznij od dziedziny , a potem pochodna
15 sty 12:18
stódętpolskiego: Wiem o tym.
Dziedzina to przedział: (−1;1), zaś pochodna to (−2x)/(1−x2)
15 sty 12:28
Jerzy:
teraz szukamy miejsc zerowych pochodnej
15 sty 12:28
stódętpolskiego: zgadza się − czyli 0.
15 sty 12:37
Jerzy:
teraz zastanów się, czy pochodna w punkcie:x = 0 zmienia znak
( warunek istnienia ekstremum)
15 sty 12:39
stódętpolskiego: W sumie od −1 do 0 jest rosnąca − tak mi się wydaje − także zmienia znak. Czyli w 0 funkcja
osiąga swoje maximum − tak?
15 sty 12:58
Jerzy:
dokładnie tak
15 sty 13:00
stódętpolskiego:

ale mam problem o odczytaniem tego z wykresu. mógłbyś mi pomóc?
15 sty 13:11
Jerzy:
rozpatrujemy funkcę: f(x) = −2x ( funkcja liniowa)
w przedziale: (−1,0) funkcja: f(x) = −2x jest dodatnia ( pochodna dodatnia,funkcja rośnie)
w przedziale: (0,1) funkcja: f(x) = −2x jest ujemna( pochodna ujemna,funkcja maleje)
15 sty 13:14
stódętpolskiego: Dzięki wielkie, rozjaśniło mi to jeszcze bardziej obraz tego wszystkiego. Pozdrawiam i dziękuje
jeszcze raz.
15 sty 13:18