Ciągi arytmetyczne
Matematyko ty ****!:
Cześć, potrzebuję pomocy!
Zadanie:
Pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 4, a suma kwadratów wyrazu drugiego, czwartego i
siódmego jest równa 702. Wyznacz ogólny wyraz tego ciągu.
Doszedłem do momentu wyliczania delty, jednak wychodzi mi Δ=14248 przy równaniu kwadratowym
−3r2 −80r+654 = 0
Nie wiem co robię źle.
15 sty 11:47
Jerzy:
a skąd masz to równanie ?
15 sty 11:54
Matematyko ty ****!:
a1 = 4
a22 + a42 + a72 = 702
(4+r)2 + (4+3r)2 + (4+6r)2 = 702 − teraz używam wzoru skróconego mnożenia, wykonuję
działania, porządkuję i wychodzi mi równanie kwadratowe.
15 sty 12:13
Metis: Zmień nick to pogadamy.
15 sty 12:15
Matematyko Ty ****!:
A co to za szantaże?

Chodzi Ci o to, że napisałem "ty" z małej litery?

Nie zauważyłem,
już zmieniam.
15 sty 12:23
Jerzy:
jakim sposobem przy r2 masz współczynnik : −3 , skoro mamy: r2 + 9r2 + 36r2 = 46r2
15 sty 12:25
Matematyko Ty ****!:
Rzeczywistość, głupi jestem, aaa! dzięki. Już wiem co i jak..
15 sty 12:34
Etykieta:
To nie szantaż lecz prośba , aby zachowywać się z kulturą.
Taki nick, źle się kojarzy.
Szanuj innych, a będą też szanowali Ciebie.
15 sty 17:24