ciągi
onaa: liczbę 180 przedstaw w postaci sumy czterech składników będących liczbami całkowitymi tak, aby
tworzyły one ciąg geometryczny, w którym trzeci wyraz jest o 36 większy od pierwszego
16 gru 21:35
Basia: Pomagam
16 gru 21:37
Basia:
x+y+z+t = 180
z=x+36
x,y,z,t ciąg geometryczny
y=x*q
z=x*q
2
t=x*q
3
x+x*q+x*q
2+x*q
3 = 180
x(1+q+q
2+q
3) = 180
1.
dla q=0 mamy
x*1=180
y=0
z=0
t=0
warunek
z=x+36 nie jest spełniony
2. dla q≠0 mamy
x+36 = x*q
2
| | (1−q2)(1+q2) | |
x* |
| = 180 |
| | 1−q | |
x−x*q
2 = −36
| | (1−q2)(1+q2) | |
x* |
| = 180 |
| | 1−q | |
x(1−q
2)=−36
x(1−q
2)=−36
−36(1+q
2)=180(1−q)
−36 − 36q
2 =180 − 180q
36q
2−180q+216 = 0 /:36
q
2 − 5q + 6 = 0
Δ = (−5)
2−4*1*6 = 25−24=1
√Δ=1
q
1=
5−12 = 2
q
2=
5+12 = 3
stąd
x=
−361−22 =
−36−3 = 12 i q=2
x=12, y=24, z=48, t=96
lub
x =
−361−32 =
−36−8 =
92
to rozwiązanie odpada bo
92 nie jest liczbą całkowitą
16 gru 22:00
onaa: dziękuję
16 gru 22:04
Eta:
Można nieco prościej

a , aq,aq
2,aq
3 −−− to szukane składniki
| | 36 | | (q2−1)(q2+1) | |
zatem: |
| * |
| = 180
|
| | q2−1 | | q−1 | |
skracając (a
2−1) i dzieląc przez 36 otrzymamy:
q
2+1= 5( q−1) => q
2−5q +6=0 Δ=1
q= 3 v q= 2
| | 36 | |
dla q=3 a= |
| = 412−−− odrzucamy , bo nie jest l. całkowitą
|
| | 8 | |
zatem liczbami tymi są:
12, 24, 48, 96
16 gru 22:22