Wyznacz wszystkie wartości parametru m
issk2: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x2−mx+m−1=0 ma dwa różne
pierwiastki rzeczywiste x1,x2 spełniające warunek |x1−x2|>2x1*x2.
15 sty 08:59
===:
1
o Δ>0
Δ=m
2−4m+4=(m−2)
2
Spełniony dla m∊R\{2}
2
o |x
1−x
2|>2x
1x
2
| | −√Δ | |
x1−x2= |
| |x1−x2|=−|m+2| zatem: |
| | a | |
−|m−2|>2(m−1) |m−2|<−2m+2
a) dla m∊(−
∞, 2)
−m+2<−2m+2 ⇒ m<0
W tym przedziale rozwiązaniem jest m<0
b) dla m(2,
∞)
| | 4 | |
m−2<−2m+2 ⇒ 3m<4 ⇒ m< |
| |
| | 3 | |
W tym przedziale nie ma rozwiązań
W SUMIE m<0
15 sty 10:36