ekstremum funkcji wielu zmiennych
bardzopilne: Obliczyć ekstrema funkcji f(x,y)=3x2y−x3−y4
Obliczyłem już pochodne cząstkowe, drugie pochodne, punkty stacjonarne i mam tylko problem z
jednym rozwiązaniem.
Dla punktu P1=(0,0) obydwa minory hesjanu są równe zero. Jak z definicji udowodnić, że w tym
punkcie jest/nie ma ekstremum?
14 sty 23:21
PW: A pomyśleć nad kontrprzykładem − pokazać, że w każdym sąsiedztwie punku P1 są takie punkty,
dla których wartość funkcji jest dodatnia i takie, dla których wartość f jest ujemna.
Znakomicie nadają się punkty (x, 0):
f(x, 0) = − x3,
a więc dla x > 0 jest f(x, 0) < 0, zaś dla x < 0 jest f(x, 0) > 0.
Wniosek: f(0, 0) = 0 i w dowolnym sąsiedztwie punktu (0, 0) funkcja f przyjmuje zarówno
wartości ujemne, jak i wartości dodatnie. W punkcie P1 funkcja f nie ma ekstremum lokalnego.
15 sty 16:24