matematykaszkolna.pl
wykresy, trygonometria Trygonometria: Witam. Bardzo prosze o pomoc. Moim problemem jest to, ze nie wiem jak mam zaznaczyc na wykresie np pi/3, pi/4 pi/6. 2 kratki w zeszycie= 1cm pi/6 to chyba 1 kratka, czyli pol cm. Wiec na logike wzialem, ze pi/3 to 2 kratki, ale wtedy wychodzi 1cm co wydaje mi sie byc bledne. Prosze o zaznaczenie na wykresie z kratkami, tak jak powinno wygladac na kartkowce. Prosze takze o pomoc w narysowaniu takiego wykresu y=sin(pi/3=x) oraz f(x)=sin(x+pi/3) Bardzo pilne, prosze o pomoc
14 sty 23:00
Trygonometria: Prosze o lopatologiczne wytlumaczenie co do ilosci kratek. Np. pi/6 1 kratka w zeszycie
14 sty 23:02
Jack: Za moich czasow sie rysowalo − 3 kratki to pi przez 2....wiec pi to 6 kratek
14 sty 23:10
Jack: Dla kazdej funkcji...tangens i cotamgens tez
14 sty 23:13
Trygonometria: Dziekuje za odpowiedz, to akurat wiem Wiem juz takze ze pi/6 to 1 kratka, a pi/3 to 2 kratki. Lecz co z pi/4 ? Mam na oko wziasc troszke mniej niz 1.5 kratki? Jeszcze prosze o pomoc przy narysowaniu wykresow
14 sty 23:18
Trygonometria: f(x)=|sin(x−pi/6)|, jeszcze prosze o pomoc w tym. Narysowac potrafie, ale co oznacza ta wartosc bezwzgledna? Co mam z tym zrobic? Poprosze o rozpisanie tego. Rozpisalem tak, ale nie wiem czy dobrze f1(x)= sinx f2(x) = sin(x−pi/6) f3(x)=|sin(x−pi/6)|
14 sty 23:20
Qulka: rysuneknie potrzebujesz zaznaczać każdego punktu, wybierasz te które sa wygodne..to i tak tylko szkic wykresu f1 niebieska f2 zielona f3 różowa (specjalnie nieco krzywo żeby było widać zieloną)
15 sty 03:21