trygonometria
Sebastian: Wiedząc, że sinα+cosα=2/3 oblicz sin3+cos3.
14 sty 22:54
5-latek: a3+b3= (a+b)(a2−a*b+b2 )
14 sty 22:57
ziom seby: a jak zamienic/rozpisac sinα*cosα?
14 sty 22:58
ziom seby: a jak zamienic/rozpisac sinα*cosα?
14 sty 22:58
Jack: do kwadratu...
| | 2 | |
sin alfa + cos alfa = |
| |
| | 3 | |
| | 4 | |
1 + 2sin alfa cos alfa = |
| |
| | 9 | |
| | 5 | |
2sin alfa cos alfa = − |
| |
| | 9 | |
| | 5 | |
sin alfa cos alfa = − |
| |
| | 18 | |
14 sty 23:02
PW:
(u+v)2 = u2 + v2 + 2uv
14 sty 23:03
5-latek: | | sin(α+β)+sin(α−β) | |
sinα*cosβ= |
| |
| | 2 | |
za β wstaw α
14 sty 23:07