Geometria analityczna
alexaa: Zad.1
Do wykresu funkcji f(x) = x2 – 8x + 2 poprowadzono w punkcie P styczną, która jest prostopadła
do prostej l: 2x – 4y + 1 = 0.
a) Wyznacz równanie tej stycznej.
b) Oblicz pole trójkąta ograniczonego przez tę styczną oraz obie osie układ współrzędnych.
Zad.2
Okrąg o: x2 + y2 – 6 2x + 10 = 0 jest opisany na sześciokącie foremnym ABCDEF.
a) Wyznacz współrzędne wierzchołków sześciokąta, wiedząc, że odcięta punktu A jest
równa 2.
b) Oblicz pole figury F = F1 – F2 , gdzie F1 jest sześciokątem ABCDEF, zaś F2 kołem wpisanym
w ten sześciokąt.
−−−−−
Chodzi mi tylko o to abyście napisali co konkretnie w danym podpunkcie mam policzyć, nie chcę
rozwiązań. Dziękuję za pomoc.
14 sty 22:48
Janek191:

z.1 a)
f(x) = x
2 − 8 x + 2
| | 1 | | 1 | |
l : 2 x − 4 y + 1 = 0 ⇒ 4 y = 2 x + 1 ⇒ y = |
| x + |
| |
| | 2 | | 4 | |
Prosta prostopadła
y = − 2 x + b
x
2 − 8 x + 2 = − 2 x + b
x
2 − 6 x + 2 − b = 0
Δ = 36 − 4*1*( 2 − b) = 36 − 8 + 4 b = 28 + 4 b = 0 ⇔ b = − 7
y = − 2 x − 7
=========
14 sty 22:59
5-latek: Przeciez x2=2x a pewnie nie o to chodzilo
Masz tam wpisz a otrzymasz i zapisz to porządnie
tez jest Kliknij po więcej przykladow
14 sty 23:00
Janek191:
b) Znajdź punkty przecięcia tej stycznej z osiami , a następnie oblicz pole
Δ prostokątnego.
14 sty 23:01