matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pochodną
cotocoto:
Oblicz pochodną:
3
√
tg
2
x+sin2x−2
1/3(tg
2
x+sin2x−2)
−2/3
=
*
ln(x
2
−x)
x
2
−x
(2/cos
2
x+cos2x)(ln(x
2
−x)
(2x−1)(
4
√
tg
2
x+sin2x−2
−
x
2
−x
x
2
−x
Dobrze to licze? Co dalej? thx
14 sty 22:46
Jerzy:
Dla uproszczenia zapisu oznaczam: tg
2
x + sin2x − 2 = W f'(x) =
2tgx
2x−1
(1/3)(W)
−2/3
*(
+2cos2x)*ln(x
2
−x) − (W)
1/3
*
cos
2
x
x
2
−x
[ln(x
2
−x)]
2
15 sty 08:34