...
Karolina: dany jest rommb o boku dlugosci a. Z jednego wierzchołka rombu zatoczono okrąg przechodzący
przez 3 pozostałe wierzchołki. Podaj miary kątów tego rombu oraz oblicz jego pole.
16 gru 21:26
jaszczur: jest to kwadrat bo przekątne są średnicami okręgu więc przekątna ma długość a√2
P=12*a√2*a√2=a2
kąty: 90∧
16 gru 21:39
Godzio:
Jesteś pewien że tak ma być ?
16 gru 21:55
Karolina: dziękuje
16 gru 21:56
Godzio:

ja bym raczej tak obstawiał czyli któtsza przekątna = r = a
16 gru 21:57
Godzio:

a=r
dłuższa przekątna: 2x=
√3a
krótsza przekątna: a
| | | | 1 | |
sinα= |
| = |
| => α=30o czyli kąty to : 60o 60o i 120o 120o
|
| | a | | 2 | |
ja bym tak obstawiał
16 gru 22:00
Basia: Dobrze obstawiasz Godzio.
W kwadracie AB=AD ≠ AC. Nie da się na kwadracie opisać okręgu w sposób podany w zadaniu.
16 gru 22:11
jaszczur: a no to sorki nie ma to jak rys narysować sobie
16 gru 22:12
Godzio:
16 gru 22:16
Karolina: hm nie wiem skad sie co wzielo ale i tak dziekuej za rozwiazanie
16 gru 22:18
Godzio: jak nie wiesz to pytaj
16 gru 22:28
Karolina: skad sie wzielo to 1/4 a kwadrat

?
16 gru 22:36
Godzio: przekątne w rombie przecinają się pod kątem prostym i dzielą na połowe, skoro r=a
| | 1 | |
to po przecięciu przez dłuższą przekątną powstanie nam |
| a i dalej juz z Pitagorasa
|
| | 2 | |
| | 1 | |
x2+ |
| a2 = a2 poprostu nie zapisywałem tego jako 2 działania tylko odrazu |
| | 4 | |
podniosłem do kwadratu
16 gru 22:39
Karolina: ahaaaa

D dziekuje

dobryu z Ciebie tlumacz i matematyk
16 gru 22:41
Karolina: a nie powinno byc 1/2 x

bo wziales caly x....
16 gru 22:43
Godzio: założyłem że x to połowa przekątnej
17 gru 09:27