monotoniczność
kwaser: wyznacz przedziały monotoniczności funkcji f określonej wzorem f(x)=8x2−2/x
14 sty 21:42
5-latek: I nawet masz z tak prosta pochodna problemy ?
14 sty 21:43
Janek191:
Napisz to porządnie , bo nie wiemy czy jest to
| | 2 | | 8 x2 − 2 | |
f(x) = 8 x2 − |
| jaki napisałeś, czy raczej f(x) = |
| ? |
| | x | | x | |
14 sty 21:45
14 sty 21:47
5-latek: witaj
Janek 
Jest trochę lepiej . Jutro maja zone wypisac . Przywioza karetka do domu .
14 sty 21:48
Janek191:
Cześć , To dobrze
14 sty 21:49
14 sty 21:49
5-latek: Dziekuje Ci za wsparcie .
14 sty 21:50
Janek191:
| | 2 | | 2 | | 1 | |
f '(x) = 16 x + |
| = 0 ⇔ 16 x = − |
| ⇔ x = − |
| |
| | x2 | | x2 | | 2 | |
14 sty 21:52
kwaser: Wielkie dzięki, ale mogę zapytać skąd wzięła się ta zmiana znaku przy ułamku? Nie chciałbym
klepać działań z pamięci
14 sty 21:59
5-latek: | | a | | a | |
( |
| )'= − |
| a (−)i (−) daje + |
| | x | | x2 | |
14 sty 22:02
kwaser: Jeszcze raz dzięki
14 sty 22:03