trygonometria
5-latek:
Dobry wieczor .
Funkcje trygonometryczne wiem ze były w 8 klasie szkoły podstawowej . Nie pamiętam czy były tez
wykresy tych funkcji .
W Anusiaku mam takie dwa ćwiczenia
Cwiczenie nr 12 .
Sprawdz ze tg x jest funkcja rosnaca dla katow ostrych czyli 0<x<90
o
Na wykresie to widać . Nie bardzo tez mogę skorzystać z linii tangensa gdyż jest to 1 klasa
liceum
| | y | |
jedynie ci przychodzi mi na myśl to deficja tangensa tgx= |
| i skorzystać z kola |
| | x | |
jednostkowego .
Cwiczenie nr 14.
Sprawdz ze dla każdego kata ostrego α zachodzi rownosc
tg(180
o−α)=−tgα
Wobec tego będzie to druga cwiartka i wtedy (skorzystam z tej samej definicji wspolrzedna
| | y | |
y >0 a wspolrzedna x<0 wiec tg(180−α)= |
| =−tgx |
| | −x | |
czy może tak być ?
14 sty 21:31
PW: Wystarczy.
14 sty 22:04
Mila:

1) x>0, y>0
∡AOB=α
∡AOC=β
α<β⇔y
1<γ
2 dla ustalonego x dodatniego⇔
14 sty 22:04
5-latek: Dziekuje za odpowiedzi
14 sty 22:07
Mila:

α− kąt ostry
np. tak
P' sym do P względem OX
P=(x,y)
P'=(−x,y)
| | y | | y | |
tg(180−α)= |
| =− |
| =−tgα |
| | −x | | x | |
14 sty 22:11
5-latek: dzięki
Milu 
Milu być może ze już od jutra nie będę miał tak dużo czasu jak wcześniej .
Chyba ze ktoras corka wroci z Niemiec i mi pomoze w opiece nad zona .
Nie chce się tak bardzo tutaj rozpisywać ale we wtorek plakalem
Milu
14 sty 22:19
Mila:
Przykro i współczuję. Trzymaj się.
14 sty 22:24
5-latek: Dziekuje CI za wsparcie .
14 sty 22:35
Metis: Trzymaj się 5−latku!
15 sty 23:10
5-latek: Dzieki
Metis 
Nie wiesz jak jest to dla mnie ważne .
16 sty 06:57
52: 5−latku jestem z Tobą !
16 sty 09:11
5-latek: Dziekuje 52 Pozdrawiam
16 sty 11:06