algebra liniowa
andrzej: Sprawdź, czy podane wektory są liniowo niezależne: [3, 2, 2], [4, 1, 1], [1, 1, 0].
Wiem, że aby to sprawdzić trzeba rozwiązać: a(3, 2, 2) + b(4, 1, 1) + c(1, 1, 0) = (0, 0, 0)
i chcę to zrobić przy pomocy postaci schodkowej:
[ 3 2 2 ]
[ 4 1 1 ]
[ 1 1 0 ]
Jednak nie wychodzi mi redukcja, mógłby ktoś z tym pomóc ?
14 sty 21:31
andrzej: ?
14 sty 22:09
PW: A nie lepiej posłużyć się trzecim wierszem, by wyzerować dwa wyrazy w środkowej kolumnie?
14 sty 22:22
andrzej: W sensie trzecim wierszem? Ja widzę : w2 = 2 * w2 − w1 , wtedy w2 = (5, 0, 0), ale nie wiem
co dalej
14 sty 22:33
andrzej: Chyba, że kolumnami chcesz to zrobić:
[ 3 0 2 ]
[ 4 0 1 ]
[ 1 1 0 ]
tylko potem nie wiem w jaką stronę iść, bo już próbowałem niektóre kolumny zamienić i nic
14 sty 22:51
andrzej: ?
14 sty 23:08
andrzej: (k2 <−> k3)
3 2 0
4 1 0
1 0 1
(k2 = 3 * k2)
3 6 0
4 3 0
1 0 1
(k2 = k2 − 2 * k1)
3 0 0
4 −3 0
1 −2 1
dobrze (patrząc nad przekątną − u góry)
rząd(A) = 3
14 sty 23:40
andrzej: Jeżeli to jest dobrze, to jakbym mial np.: taki przykład:
[1, 2, 3]T, [4, 5, 6]T, [7, 8, 9]T, to wtedy jak zapisać tę macierz?
jako:
[ 1 2 3 ]
[ 4 5 6 ]
[ 7 8 9 ]
czy jako
[ 1 4 7 ]
[ 2 5 8 ]
[ 3 6 9 ]
Jak dla mnie ta druga wersja, bo mamy transpozycję na wektorach.
14 sty 23:50
andrzej: ?
15 sty 07:36
andrzej: ?
15 sty 18:43
andrzej:
15 sty 20:47
andrzej:
15 sty 22:28
andrzej:
16 sty 15:20