wielomiany
Ania: Zad. Dla jakich wartości parametrów a i b reszta z dzielenia wielomianu W(x)=x3+2x2−ax−20b
przez P(x)=x2−3x+5a jest równa R(x)=9x−5?
14 sty 21:31
===:
x+5
(x
3+2x
2−ax−20b):(x
2−3x+5a)
−x
3+3x
2−5ax
5x
2−6ax−20b
−5x
2+15x−25a
(15−6a)x−25a−20b
i wszystko jasne
14 sty 22:27
yht:
W(x)=P(x)*Q(x)+R(x)
x3+2x2−ax−20b=(x2−3x+5a)*Q(x)+9x−5
Q(x)=mx+n
x3+2x2−ax−20b=(x2−3x+5a)*(mx+n)+9x−5
x3+2x2−ax−20b=mx3+nx2−3mx2−3nx+5amx+5an+9x−5
x3+2x2−ax−20b=mx3+(n−3m)x2+(5am−3n+9)x+5an−5
1 = m
2 = n−3m → 2=n−3 → n=5
−a = 5am−3n+9 → −a=5a−3*5+9 → a=1
−20b=5an−5 → −20b=5*1*5−5 → b=−1
Odp. a=1, b=−1
14 sty 22:31
Ania: Dziękuje za rozwiązanie
14 sty 23:10
===:
15−6a=9 ⇒ 6=6a ⇒ a=1
−25a−20b=−5 ⇒ −20b=20 ⇒ b=−1
14 sty 23:17